Отворена покана за участие в проект и уъркшоп на Наталия Петкова

  2015-05-14

Асоциация на културните мениджъри в България и Наталия Петкова с любезното сътрудничество на DA FEST, НХА и РОБОТЕВ ви канят на
ефимерен арт колектив ELECTRICITY MATTERS -
Творчески обмен / сътрудничество / провокация / колективна творба / креативна свобода на 5 млади български артиста, занимаващи се с нови медии / процес / блог, иницииран и координиран от Наталия Петкова
и
творческа работилница ЗВУКОВА ИМПРОВИЗАЦИЯ С ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
Тридневна творческа работилница, пърфоманс / инсталация, импровизация и стрийминг в рамките на петото издание на DA FEST

ELECTRICITY MATTERS е ефимерен и подвижен арт колектив, иницииран и координиран от Наталия Петкова. Отворената покана цели да открие и обедини петима млади български артиста, занимаващи се с дигитални изкуства и нови медии.

Съществуването на колектива визира създаването на нова обща творба, която ще бъде представена във формата на пърформанс и/или инсталация на 19ти септември 2015, в прогромата на DA Fest. Периодът на сътрудничество на членовете на колектива е между 1ви август и 19ти септември, във формата на отворени дискусии и срещи, чиито резултати ще бъдат публикувани редовно на официалния блог на колектива - electricitymatters.tumblr.com. Кулминацията на творческите обмени ще бъде тридневната работилница Звукова импровизация с електричество, по време на която всички артисти ще се обединят, за да материализират творбата си.


Тематиката на тази работилница е опорната точка за създаването на първата творба на ELECTRICITY MATTERS. В продължение на три дни, групата ще се запознава с основни понятия от сферата на звуковото изкуство, електронното изкуство и звуковите импровизации. С помощта на артистът Наталия Петкова, всеки участник ще изгради серия от електронни платки, които манипулират захранващото ги електричество и го интерпретират във формата на звукови хармонии и дисхармонии. Използвайки брутно електричество като основна концептуална материя, платките комбинират серия от основни електронни елементи и чипове, който транформират приложения електрически заряд в поток от звуков потенциал. Формата, съдържанието и комбинацията от всички платки са флуидни, давайки възможност на всеки участник да изобрети собствен инструмент, както и да го манипулира според предпочитанията си.

Уъркшопът е изграден с две основни цели: да предаде нови технически познания и да породи творчески диалог, водещ до създаването на колективна звукова творба.


Пърформансът ще е отворен за широката публика и ще представи концептуалната и техническа работа на петте участника и на аниматора. Освен това, той ще се предава на живо по Интернет, където професионална мрежа от артисти и професионалисти ще наблюдават.

График
19.07                     Краен срок за участие
29.07                     Обявяване на избраните участници
01.08 // 19.09        Творчески обмен // Блог
17, 18, 19.09         Творческа работилница Звукова импровизация с електричество
19.09                      Представяне на творбата

За участие
Израти CV и кратко мотивационно писмо на electricitymatters@hotmail.com най-късно до 19ти юли.

 

Представяне на автора

Наталия Петкова е мултидисциплинарен артист, занимаваща се с електроника, звуково изкуство, код и текст, пърформанс, и видео. Притежава бакалавърска степен по визуални изкуства от Художествената Академия в Марсилия (Франция), както и магистърска степен със специалност Дигитални медии и електроника от Университет Лавал (Квебек, Канада). От 2008, творбите й са представени в рамките на множество индивидуални и колективни изложби, фестивали, конференции и резиденции в Канада, САЩ, Европа и Африка. През 2013, тя получава наградата Видере за изложбата си Pata…graphies, представена в Галерията за Визуални Изкуства (Квебек, Канада). Наталия Петкова е активен член и администратор в борда на Аватар, център за аудио ет електронно изкуство в Квебек (Канада). Тя живее и твори в Монреал (Канада).

Линкове:
http://electricitymatters.tumblr.com/
https://vimeo.com/131432033
https://www.facebook.com/electricitymatters
https://twitter.com/electricmatter

Back