Награда на DA Fest и SGEB за българска видео творба

  2015-05-27
По случай провеждането на петото юбилейно издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest, организаторите на фестивала от Националната художествена академия и техните традиционни партньори от Societe Generale Експресбанк, обявяват покана за изпращане на видео творби, създадени от български автори, един от които ще получи парична премия в размер на 1000 лв., а допълнително бъде връчена поощрителна награда за млад автор в размер на 300 лв.

DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия в София, с цел  да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. 

Петото издание на фестивала ще се проведе от 15 до 19 септември 2015 и ще представи разнообразни тенденции и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформанси, уъркшопи, прожекции, презентации и концерти. Повече за фестивала може да видите на: http://da-fest.bg

Условия за участие:

За участие в наградата за видео арт се поканени всички български творци по професия и призвание, както и български студенти по изкуства в България и чужбина. 

Поканата е ориентирана с приоритет към видео арт творби, показващи нови гледни точки, търсещи различен визуален език, следствие от процеси на аудио-визуална интеракция, процес-ориентирани, компютърно-генерирани, времево-базирани произведения, glitch и бъгове в машинизацията на времето, дигитално видео. Наративни късометражни филми няма да бъдат разглеждани.

Авторите имат пълна свобода по отношение на тема, техника и стил на техните предложения. 

Важни условия за участие са проектите да са:
Едноканални и да бъдат в характеристиките и визуалния език на художественото направление видео арт;
Създадени през последните 5 години.
Предпочитаната дължина на видео работите е до 7 минути, въпреки че видеа с продължителност до 15 минути също ще бъдат разглеждани; 
Няма възрастови ограничения за участниците в конкурса. 

Подаването на предложенията става онлайн, като се попълни формата на адрес: http://www.2015.da-fest.bg/bg/application_sf-go
Приемането на предложения започва от началото на юни, а крайният срок за изпращане на предложения е 30 август 2015 г. 

За да ни изпратите своя филм, изберете една от двете възможности:
1. дайте връзка към адрес, където може да видим вашия филм онлайн или да изтеглим файл с филма (за предпочитане); 
2. в случай, че нямате възможност да сложите превю на филма онлайн, изпратете го през онлайн формуляра (за файлове до 50 MB).

Наградата в размер на 1000 лв., заедно с поощрителна награда за млад автор (на възраст до 25 г.) в размер на 300 лв., ще бъдат присъдени от жури в състав Галина Димитрова-Димова и Венелин Шурелов (куратори на DA Fest), Мартин Заимов (Societe Generale Експресбанк) и един независим експерт – Весела Ножарова (куратор и критик).
Победителят ще бъде обявен по време на откриването на фестивала на 15 септември, а селекция от изпратените за конкурса творби ще бъдат показани в рамките на прожекционната програма на фестивала (15-19.09.).
 
Право на участие

Служители на „Сосиете Женерал Експресбанк” АД и DA FEST, както и други свързани с тях лица, техни агенти или членове на техните семейства, не могат да участват в този конкурс. Организаторите решават, спазвайки правилото по предходното изречение, дали дадено лице има право на участие в конкурса, като решението е окончателно.
 
Организаторите си запазват правото да публикуват материали, предоставени от печелившите участници, изцяло или отчасти - по начин, който считат за подходящ, без да е необходимо допълнително съгласие от страна на печелившите участници и без да се дължи възнаграждение, при съответно спазване на законодателството за защита на личните данни. Право на участие в конкурса имат само лица, които са навършили 18 годишна възраст към датата на изпращане на формуляра за регистрация за участие.

Участниците в конкурса нямат право да участват в мероприятия и да дават интервюта по въпроси, свързани с конкурса, без предварителното писмено съгласие на Организаторите.

Допълнителна информация

Условие за участие e проектите да отговарят на заданието на конкурса и да не съдържат послания, подстрекаващи към дискриминация, ксенофобия и порнография. Организаторите си запазват правото да свалят изображения, които не се вписват в условията за участие.

Споделените изображения следва да бъдат авторски произведения. Чрез споделянето на изображение, участниците в конкурса се съгласяват да предоставят избраните изображения от журито и публиката за ползване върху рекламни носители, свързани с конкурса и фестивала DA FEST. 

Кратко представяне на журито

Галина Димитрова-Димова (р. 1976) е куратор и организатор на културни проекти. Завършва специалност „Изкуствознание” на Националната художествена академия през 1999. От юни 1999 до април 2008 е куратор и организатор на артистичните проекти на Сдружение Интерспейс в София. Куратор и организатор на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest на Националната художествена академия от 2009 насам, както и на фестивала за изкуство в публично пространство Западен парк (2012-2014). Реализира редица кураторски проекти с български и чуждестранни артисти, организира форуми и конференции по различни теми от съвременното изкуство и култура, обучител по програми за обучения на дебютиращи артисти, съавтор на документални и експериментални филми. От 2011 работи като координатор на проекти във Фондация Credp Bonum, а от март 2013 е също и куратор на едноименната галерия.
 
Венелин Шурелов (р. 1977) е артист, сценограф и преподавател. Завършил Сценография в Националната художествена академия, България – PhD (2009). Съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", НХА и част от кураторския екип на DA Fest. Основател на "Subhuman театър" (2004) и арт група "Виа Понтика" (2002). Венелин Шурелов е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са "Машина за рисунки" (2005), "Fantomat" (2008), "Orthoman" (2009) "Tabula Rasa" (2010), "Стрелбище" (2012). През 2011 г. реализира кибер лекцията "Man Ex Machina". Той има редица сценографски проекти, самостоятелни изложби и участия в общи изложби и фестивали в България, Европа и САЩ. www.subhumantheatre.com

Весела Ножарова (р. 1974) е куратор и критик на свободна практика. В момента работи по доктората си по История на изкуството в Художествена академия, София. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида” и Ата – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат „Червената къща”, София. През 2007 е куратор на българското национално участие в 52-то Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 – асистент куратор на 11-то Архитектурно биенале във Венеция. Била е куратор на редица изложби в България и в чужбина. През 2008 става член основател на фондация „Изкуство – дела и документи”.
 
Мартин Заимов - Председател на Надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк.
Мартин Заимов има инженерно образование и магистърска степен по икономика. Въвежда и управлява в продължение на шест години валутния борд в България. Понастоящем е председател на Надзорния съвет на Societe General Експресбанк. Създател и управител на Регионалния фонд за градско развитие, който финансира градски проекти в големите български градове през последните четири години. Защитник на природата и любител на изкуството. Активен участник в партньорството между Националната художествена академия и Societe General Експресбанк от възникването му преди девет години.
 
Уили Пиер Аббал - Изпълнителен директор и Главен оперативен директор на Societe Generale Експресбанк.
Уили Пиер Аббал е завършил икономика във Франция и Германия. Работил е като банков консултант, също така в  сферата на медии и телекомуникации в Централна и Източна Европа. Присъединява се към Societe Generale Експресбанк, като Директор на отдел Маркетинг и комуникации през 2001 година и е заемал различни позиции в Групата. Към момента е  Главен Оперативен директор на банката. Интересите му се разпростират от съвременно изкуство до колоездене и планинско катерене.  Той е част от журито на Националната Художествена Академия, които оценяват Магистрите и Бакалаврите завършващи НХА и им присъждат годишни награди, включително и двумесечен престой в Сите Дез’ар- Париж. 

Ако имате въпроси, пишете на: da_fest@nha.bg
Back